Με αφορμή την ταινία “Κατίν” - “Ξαναζεσταμένη”ναζιστική Προπαγάνδα

Πιθηκάνθρωποι του Στάλιν και μεταλλαγμένα καβούρια, ξανά του Στάλιν, είδαμε στα ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης. Αν μη τι άλλο, ορισμένες φορές τα αντικομμουνιστικά μυθεύματα των ιμπεριαλιστών και των κολαούζων τους είναι ευφάνταστα, θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στην περίπτωση της σφαγής του δάσους του Κατίν το σενάριο ήταν έτοιμο από τη

ναζιστική προπαγάνδα. Για να μιλήσουμε με κινηματογραφικούς όρους, όσα ισχυρίζονται οι ιμπεριαλιστές για το Κατίν και αναμασά η ταινία του Βάιντα που οι ελληνικές φυλλάδες και τα κανάλια ομόθυμα (από την “Α1” του Καρατζαφέρη ως τον “Αlpha”, την “Αυγή” και την πάντα πρόθυμη “Ελευθεροτυπία”) έσπευσαν να αναγορεύσουν σε “αριστούργημα”, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα “remake” της προπαγάνδας του Γκέμπε-

λς στα 1943.

Προπαγάνδα «για μια-δυο βδομάδες»
Ο διαβόητος
Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας υπολόγιζε πως η προπαγάνδα για το Κατίν δεν θα κρατούσε για πολύ: «Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια-δυο βδομάδες»1. Η ομολογία του Γκέμπελς βέβαια δεν εμπόδισε τους ιμπεριαλιστές να αναμασάνε τα ίδια για 65 χρόνια.

Στις 13 Απρίλη 1943, δυο μήνες περίπου μετά τη συντριπτική ήττα των Ναζί στο Στάλινγκραντ, ο ναζιστικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου μετέδωσε την είδηση της “ανακάλυψης”, από το γερμανικό στρατό, μαζικού τάφου 3.000 Πολωνών αξιωματικών (με τα χρόνια έφτασαν τις 25.000!) στην περιοχή του δάσους του Κατίν. Για το έγκλημα αυτό, κατηγορήθηκε ο “Εβραιομπολσεβικισμός”.

Οι ναζί τότε, κατά τις οδηγίες του Γκέμπελς, αξιοποιούν με κάθε δυνατό τρόπο το Κατίν. Οργάνωσαν “έρευνες” για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους και επιδιώκοντας να προσδώσουν διεθνή διάσταση και “αντικειμενικότητα” στα αποτελέσματα της “έρευνας”, ενσωμάτωσαν στο εγχείρημα τον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό (ο Ερυθρός Σταυρός, αν και εκλήθη, αρνήθηκε να συμμετάσχει), καθώς και μια “Διεθνή Επιτροπή” με όλα της τα μέλη να προέρχονται από κράτη – “δορυφόρους” της Γερμανίας (εκτός της Ελβετίας).


Η “επιτροπή” έμεινε στην Πολωνία μόλις 2 μέρες και εξέτασε 9 μόνο πτώματα που είχαν επιλεγεί από τους ναζί. Η “Επιτροπή” επικύρωσε τη χιτλερική εκδοχή. Αργότερα όμως πολλοί από τους συμμετέχοντες, όπως ο Τσεχοσλοβάκος καθηγητής της ιατροδικαστικής, Φ. Χάτζεκ, ή ο Βούλγαρος ιατροδικαστής, M. Μαρκόφ, ανακάλεσαν, καταθέτοντας ότι τα πορίσματα ήταν προκατασκευασμένα και υπεγράφησαν υπό καθεστώς πίεσης και φόβου. Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Γ. Μπουτς, σκοτώθηκε το 1944 από τους ίδιους τους Γερμανούς, κρατώντας έτσι για πάντα το στόμα του κλειστό. την εκδοχή αυτή, τότε, εκτός από τους ναζί υιοθέτησε μόνο η εξόριστη πολωνική κυβέρνηση. Ακόμα και ο Τσώρτσιλ σημείωνε πως: «είμαστε οπωσδήποτε αντίθετοι σε κάθε υποτιθέμενη “έρευνα” που θα διεξαγόταν από

το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή υπό γερμανική κυριαρχία. Μια τέτοια έρευνα θα ήταν απάτη και τα συμπεράσματά της προϊόν τρομοκρατίας».

Το γκρέμισμα του ναζιστικού ψέματος Μετά την απελευθέρωση της Πολωνίας από τον Κόκκινο Στρατό, το Σεπτέμβρη του 1943, συστάθηκε από την ΕΣΣΔ μια επιστημονική επιτροπή υπό τον N. Burdenko για να ερευνήσει το θέμα. Τα πορίσματα της Επιτροπής, απέδειξαν με κατηγορηματικό τρόπο τη ναζιστική ενοχή. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως:

»Οι σφαίρες που βρέθηκαν στον τόπο των εκτελέσεων είχαν παραχθεί στη Γερμανία, γεγονός που ομολογεί ο ίδιος ο Γκέμπελς:

«Δυστυχώς στους τάφους του Κατίν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες... Είναι απαραίτητο αυτή η πληροφορία να παραμείνει άκρως απόρρητη. Αν ποτέ ερχόταν εν γνώσει του εχθρού, η όλη υπόθεση του Κατίν θα κατέρρεε»


» Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε πως τα πτώματα ήταν αδύνατο να έχουν ταφεί από το 1940. Με βάση το βαθμό αποσύνθεσης των πτωμάτων πρέπει να είχαν ταφεί το νωρίτερο στα 1941-42 όταν δηλαδή η περιοχή ήταν υπό γερμανική κατοχή. Στα πτώματα επίσης βρέθηκαν έγγραφα που έπονταν της γερμανικής εισβολής.


» Δεκάδες μάρτυρες κατέθεσαν στην Επιτροπή, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι οι οποίοι είχαν καταναγκαστεί από την Γκεστάπο να υπογράψουν σαν μάρτυρες στη γερμανική έκθεση. » Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από την αμερικανική αποστολή (από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα) που παρευρισκόταν στην έρευνα. Η κόρη του πρέσβη Χάριμαν, Κάθλιν επιβεβαιώνει πως
«σε κάθε περίπτωση η σφαγή πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς». Η Χάριμαν που ήταν παρούσα στην έρευνα της επιτροπής Burdenko σημειώνει ακόμα πόσο “φρέσκα” ήταν τα πτώματα και ότι μπροστά στα μάτια της βρέθηκε ένα γράμμα με ημερομηνία του καλοκαιριού του ’41.

Η Σοβιετική ενωση, το 1946, ζήτησε να περιληφθεί το έγκλημα του Κατίν στις Δίκες της νυρεμβέργης, οι αμερικάνοι και οι Βρετανοί όμως δεν το δέχθηκαν. Γιατί άραγε η Σοβιετική Ενωση να θέλει να δικαστεί ένα έγκλημα για το οποίο θέλει να κρύψει την “ενοχή” της; Γιατί οι Σύμμαχοι αρνήθηκαν την εκδίκαση του θέματος;

το Κατίν στη φαρέτρα του ιμπεριαλισμού

Μέχρι και το 1945, η υπόθεση του Κατίν αναφερόταν στα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ ως «προπαγάνδα των Ναζί» ενώ και δημοσιεύματα όπως π.χ. στους “New York Times” παρουσιάζουν το Κατίν ως «μαύρη απάτη» των Ναζί. Σύντομα, οι ιμπεριαλιστές θα αλλάξουν τακτική και θα εντάξουν το Κατίν στο οπλοστάσιό τους. Στα 1951-52, με αφορμή τον πόλεμο της Κορέας, συστάθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η “Επιτροπή Madden”, η οποία κατέληξε στο “συμπέρασμα” πως οι Πολωνοί αξιωματικοί δολοφονήθηκαν από τους Σοβιετικούς και πρότεινε την παραπομπή της ΕΣΣΔ στο Διεθνές Δικαστήριο. Ανάμεσα σε εκείνους που κατέθεσαν στην Επιτροπή ήταν και ο Δρ. Οτο Στάχμερ, σύμβουλος του Γκέρινγκ (του

Νο. 2 στην ιεραρχία των ναζί) στις Δίκες της Νυρεμβέργης!

Η τεράστια αντικομμουνιστική βιομηχανία, η οποία παράγει εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, βιβλία, ταινίες, έχει στόχο να κρύψει από την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης τη διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.